19 Ağustos 2011 Cuma

Felçliler Rewalk ile Artık Yürüyebilecek


Felçliler için ayakta durma, yürüme,  çıkma gibi daha önce hayal bile edilemeyecek hareket olanakları sağlayan “ ” geliştiriliyor.
’nin internet sitesinde yer alan habere göre, ’deki Şeba Tıp Merkezinde klinik denemeleri yapılan “” (yeniden yürüme) adlı yarı robotik motorize sistemde, sırta bir aygıt takılıyor, bacaklara mekanik parçalar bağlanıyor ve sinyal gönderiliyor.Aygıtı kullananlar, koltuk değneğiyle yürüyor, vücudun üst kısmı ve ağırlık merkezindeki değişiklikle de aygıtı kontrol ediyor.
Kendisi de felçli olan Argo Medikal Teknolojiler şirketinin kurucusu mühendis ’in, çocukluk rüyası olan bu aygıtı tekerlikli sandalyeye alternatif arayışı sırasında geliştirdiği belirtiliyor.
Aygıtı deneyenlerden, 20 yıldır felçli olan eski İsrailli paraşütçü Radi , “Rewalk”un hayatını değiştirdiğini söyledi.
Yeniden yürümeyi hayal bile edemediğini, yaralandıktan sonra bunun nasıl bir şey olduğunu unuttuğunu anlatan Kaiof, ayağa kalktığında insanlarla aşağıdan değil, göz göze gelerek konuşabilmesinin önemine dikkat çekti.
Daha önce, Japonlar da benzer bir “ giysi” ile felçlilere yürüme olanağı tanıyan bir çalışmaya  atmıştı. Japonların geliştirdiği “HAL” adı verilen robotik iskelet, ikinci iskelet gibi giyilebilen ve batarya ile çalışan bir özelliğe sahip.
İnternet Sitesi www.argomedtec.com/


Devamı: http://www.gedop.org/blog/bilim-ve-teknoloji/felcliler-rewalk-ile-artik-yuruyebilecek#ixzz1VWlROO3C
Under Creative Commons License: Attribution

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder