16 Ağustos 2011 Salı

kapanmayan yaralara kök hücre

Fazla kilolardan yakınanların kurtulmak için çaba gösterdiği vücut yağı, kronik yaraların kök hücre ile tedavisinde umut oldu. Dünya çapında birkaç merkezde uygulanabilen yöntem, Türkiye'de ilk kez, Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi'ne devredildikten sonra büyük bir değişim yaşayan Vakıf Gureba Hastanesi'nde gerçekleştirildi. 87 yaşındaki Haşim Cansız'ın ayağındaki 1 yıldır kapanmayan yara tedavi edildi. 

GÖBEK YAĞI AYAĞA ŞİFA OLDU
Ayağının alt bölgesindeki yaklaşık 15 santimetrelik yara nedeniyle hastaneye yatan Cansız'ın kök hücre yöntemiyle tedavi edilmesine karar verildi. Dünyada diyabet hastalığının neden olduğu yaraları kök hücre ile tedavi etme yönteminin öncüsü olan Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Opr. Dr Mehmet Veli Karaaltın yönetiminde 2 saatlik bir operasyon geçiren Cansız'ın göbeğinden alınan yağ, ayağındaki yaranın kapatılması için kullanıldı. 


HÜCRELER YARAYA ENJEKTE EDİLDİ
Yeni Şafak muhabirinin de tanıklık ettiği tedavide Cansız'ın göbeğinden yağ emme metoduyla 240 cc yağ alındı. Özel dizayn edilmiş makinaya konulan yağdan tam 60 milyon kök hücre elde edildi. Makinada ayrışan kök hücreler, şırınga ile Cansız'ın yara bölgesine enjekte edildi. Enjekte işlemi 10 dakika gibi kısa sürede tamamlandı. Yara birkaç günde kapanmaya başladı. Opr. Dr Mehmet Veli Karaaltın, yağdan elde edilen kök hücrelerin birçok tedavide kullanılacağını belirtti.

Zararsız tedavi yöntemi
Tedavi yöntemi ameliyathane ortamında yağ emme yöntemi ile (liposuction) gerekli miktarda yağ dokusunun alınmasıyla başlıyor. Yağ dokusu içinde muhafaza edilen hücreleri ayrıştırılması için bir cihaza alınıyor. Yapılan karmaşık işlemlerden sonra kök hücreler elde ediliyor. 

İşte 5 adımda kök hücre ile yara tedavisi
1- Göbek veya vücutta yağ bulunan bölgeden liposakşın yöntemi ile yağ çıkartılır.
2- Yağ hücreleri özel tasarlanmış cihaza yerleştirilir.
3- Yağ posası ile yüksek potansiyele sahip kök hücrelerin ayrıştırılması ve kök hücre elde edilmesi.
4- Şırınga ile alınan kök hücrelerin yanığın olduğu yere enjekte edilmesi.
5- Kök hücreleri yanığın olduğu alanda kısa zaman sonra kapanmayan yarayı iyileştirici bir etki sağlıyor. 

Kaynak:Kapanmayan yaraya kök hücre tedavisi - 28.12.2010 - Saglık - Yeni Şafak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder