20 Ekim 2011 Perşembe

türk bilim adamlarından kök hücrede umut

Türk bilim adamlarından umut veren bir çalışma, kök hücrenin omurilik hasarlarını ve kısırlığı ortadan kaldırdığı öğrenildi.

Kocaeli üniversitesi kök hücre ve gen tedavileri araştırma ve uygulama merkezinde yapılan araştırmalar beyin ve omurilik hasarlarında karşılaşılan çaresizliği giderecek bir yol buldu.

Omurilik vücudun en hassas bölgelerinden biri, omurilik hasarı sonucunda his ya da motor yeteneği kaybediliyor. Omurilik zedelenmesi ise vücudun kısımları arasındaki haberleşmenin kesilmesi, yani geçici ya da kalıcı felç anlamına geliyor. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyde, farelere deneysel olarak omurilik hasarı yapıldıktan hemen sonra kök hücre enjeksiyonu yapıldı ve farelerde birkaç hafta içerisinde ciddi bir ilerleme kaydedildiği gözlendi. Kök hücrelerin akut omurilik yaralanmalarında hareket kabiliyetini artırdığı öğrenildi. Uzun zamandır omurilik felci yaşayanlarse geçirdikleri travmaların şiddetine göre tedavi olabilir.

Yapılan laboratuar çalışmaları omurilik yaralanmalarında kök hücre tedavisinin yarar sağlayabileceğini göstermektedir. Bu çalışmalardan çıkan sonuçlar kök hücre tedavisinin klinik kullanım olasılığını desteklemektedir.

VİDEO İÇİN TIKLAYINBeyazGazete